KARESİ 7 NOLU AİLE SAĞLIĞI MERKEZİ
Kuruluş ve Tarihçe;
1994 yılında Paşaalanı Mahallesi sakinlerinin Sağlık Ocağı yapımı için bir dernek kurması ile başlayan Sağlık Ocağı yapım çalışmaları, bürokratik süreci tamamladıktan sonra ihale edilmiş ve yapımına 1996 yılında başlanmış. Müstakil arsa içine İl Tipi Sağlık Ocağı Projesi uygulanarak inşası başlayan Sağlık Ocağı 2000 yılı başlarında tamamlanmıştır. Diğer ünitelerden gönüllü ve geçici görevli personel ataması yapılan Sağlık Ocağı 2000 yılı Nisan ayında hizmet vermeye başlamış, "Ulusal Aşı Günleri" nin sonuncusunda kampanya ile birlikte dönemin İl Sağlık Müdürü Dr. Veysel Gökçe, Vali Alaaddin Yüksel, Belediye Başkanı Ziyaettin Tan, Milletvekilleri ve ile geniş bir vatandaş katılımı ile Resmi açılışı yapılmıştır.
Sağlık Ocağı açılmadan önceki dönemde Merkez 3 nolu Sağlık Ocağına bağlı olan Paşaalanı Mahallesi, Sağlık Ocağı hizmet bölgesi olarak tanımlanmıştır. 2000 yılı, yıl ortası nüfusu 6.950 olan bölge nüfusu sürekli göç alan, yeni yerleşim yeridir. Bölge nüfusu sürekli artmış, TOKİ Yenimahalle’nin kurulması ile nüfusu 20.000’in üzerine çıkmıştır. TOKİ Yenimahalle Sağlık Ocağının hizmete girmesi ile bu bölge ayrılmış ve nüfus 13.500’ e düşmüştür.
Aile Sağlığı Merkezine dönüşüm:
Balıkesir' de 11 Ekim 2010 'da başlayan aile hekimliği uygulamasına birimimiz Merkez 11 nolu Aile Sağlığı Merkezi adı ile hizmete alınmıştır. Mevcut nüfusa Atatük mahellesinden de bazı sokaklar eklenmiştir. Bizlerde aynı tarihte ASM binasını teslim alarak dört Aile Hekimliği Birimi olarak hizmete başladık. Genel yerleşme ve temizlik sonrası ilk günlerdeki kargaşalığı aşmak için bir danışma birimi kurmaya karar verdik. Müracaata bilgisayar yazıcı ve sekreterlik hizmeti alarak gelen vatandaşın aile hekimine yönlendirilmesi sağladık.
Binadaki genel eksiklikleri tespit ederek zaman içerisinde giderdik. Öncelikle internet ve bilgisayar ağını yeni oda düzenlerine ve ihtiyaçlarımıza göre yeniden döşettik. hem kablolu hem wireless internet ulaşımı sağladık. Ayrıca Telekom’a başvurarak internet hızını 8 MB ve kapasitesini sınırsız olarak yükselttik . Eksik bilgisayar ve yazıcı ihtiyaçlarımızı aldık.
Acil olarak akma yapan üstkat tuvalet ve lavobalarının tümünü yer ve duvar fayanslarını değiştirdik. Tüm iç ve dış kapı kilitlerini ve kollarını değiştirdik.
Müdürlüğün kullanımındaki alt kat depo ısı kaybına neden olduğu için merdiven boşluğuna ara duvar ve kapı yaparak irtibatı kestik. Böylece nahoş koku, fare vb. davetsiz misafir girişini ve ısı kaybını önledik.
Bina ana giriş kapısı üstündeki akan ve sıvası boyası çatlamış bozulmuş balkon ve yan duvarlar ve düzgün kapanmayan ana kapı tamir edildi. Balkonun akarı teraziye alınarak fayans döşendi. Alt kat ve üst kattaki birçok oda boyandı.
Daha önce kalabalık personelle çalışılan binada daha yoğun bir nüfusa 10 kişi ile hizmet vermeye çalışıyorduk. Bizler kendi odalarımızda hizmet verirken dışarda olanları takip edemiyorduk. Korktuğu-muz başımıza geldi ve bir ebemizin çantası soyunma odasında çalındı. Bu sıkıntıyı tekrar yaşamamak için kamera ve alarm sistemi kurdurduk.
Üst kattaki bir odayı mutfak olarak düzenledik ve öğle yemeklerimizi burada hazırlıyor ve yiyoruz. Çünkü işlerin yoğunluğu rahat bir öğle tatiline izin vermiyor.
Ocak ayından sonra randımanlı çalışmayan müdürlüğün bilgisayar programını bırakarak yeni bir Aile Hekimliği programına hep birlikte geçtik. Takibinde de bu programın ortak randevu modülünü kurdurarak hasta randevu ve sıra takiplerini elektronik ortamda kapı üstü monitörlerden rahatça yapmaya başladık.
İki aile hekimi alt katta iki aile hekimi üst katta hizmet verdiğimiz için üst katta da ikinci bir bebek-gebe izlem odası düzenledik. Hemen yanında bir odayı da gereken afiş ve ekipmanları ile birlikte bebek emzirme odası olarak düzenledik. Her iki kattaki bekleme salonlarına iki adet 82 ekran LCD televizyon alarak müdürlüğe onaylattığımız eğitim yayınları ile eğitici yayınlara başladık.
Birkaçkez yaşadığımız uzun süreli elektrik kesintileri sonrası aşıların bozulmaması yani soğuk zincir için istenen jenarötörün aslında reçete çıkarmak içinde gerektiğini farkederek 7 kwa'lık dizel bir jenaratör alarak faliyete geçirdik.
Bölgemiz nüfus yoğunluğu ve aktivitesi çok fazla bir bölge olduğundan Ocak 2011 den itibaren nüfuslarımız 4000'e çıktı. Laboratuar hizmetinin de başlayacağını düşünerek bu yoğunluğun altından kalkabilmek için ilave bir hemşire çalıştırmaya başladık. Laboratuarımızı da düzenleyerek müdürlüğümüzün bu hizmeti başlattığı tarihten itibaren herhangi bir kargaşalık yaşamadan kan alma ve idrar – gebelik vb.tahlilleri yapmaktayız.
Aile Sağlığı Merkezi Sınıflandırma Çalışmaları;
Aile hekimliği uygulamasında sınıflandırmanın başlaması üzerine Şubat ayından sonra hazırlıklara başladık. Öncelikle C sınıfı olmak için gerekenleri hazırlamaya karar verdik. Bunun için dik olan giriş özürlü rampamızı zeminin ve mesafenin izin verdiği şekilde yeniden düzenleyerek tutunma trabzanları ile tamamladık. Acil müdahale setini birçanta halinde hazırladık. Gereken tüm acil ilaçları ve bunlarla ilgili talimatları hazırladık. Aşı-soguk zincir ile ilgili talimat ve düzenlemeleryapılıp gereken onaylar alındı. Henüz kullanma ortamı bulamadığımız karekod cihazımızı aldık. ASM temizlik, sterilizasyon ve dezenfeksiyon ile ilgili talimatlarımız hazırlandı. Bu talimatlara göre eksikler saptandı ve tamamlandı. Gereken hizmetiçi eğitimler yapıldı. Tüm tuvalet ve lavobalara sıvı sabun, el antiseptiği, havlu kağıt ve tuvalet kağıdı ekipmanları ile beraber, tüm odalara çöp kovası, gereken yerlere tıbbi atık kovası vb. eksiklikleri tamamladık. Gereken afiş , çizelge ve formlar hazırlanarak ilgili yerlere asıldı. Her iki katta iki ayrı dilek-şikayet-öneri kutusu yapıldı ve kilit altına alındı. Bunların dışında sınıflandırma için gereken diğer eksiklikler de tamamlanarak 28 Nisan 2011 'de C sınıfı için müracaat edildi. Malesef rampa eğiminin fazlalığı, jeneratör kalibrasyon ve periyodik kontrol talimatı eksikliği vede buzdolabındaki hafızalı termometrenin yıllık kalibrasyonunun olmaması nedeniyle başvurumuza onay verilmedi. Bunun üzerine Saglık Merkezi girişinin sağına bahçemizden girişe uzanan yasal eğimli yeni engelli rampamızı yaptırdık. Diğer eksikleri de tamamladıktan sonra Temmuz 2011 'de C sınıfı Aile Sağlığı Merkezi olduk.
Bir yıl bu şekilde çalıştıktan sonra esnek mesai uygulamasına geçtik. Sınıflandırmada da yükselerek 2012 yılının Temmuz ayından itibaren (B) sınıfı aile Sağlığı Merkezi olarak çalışmaya başladık. Bu tarihten itibaren kurumumuzda esnek mesai uygulaması başladı.. Sabah 07.30'dan akşam 18.30'a kadar dönüşümlü günde 11 saat sağlık hizmeti verilmektedir.
Hizmet verdiğimiz bölge devamlı göç aldığı, içinde yeni yerleşim alanlarını barındıran bir bölge olduğu için kısa sürede yeni hekim ve yardımcı sağlık personeli ihtiyacı oluştu. 2014 yılı yazında ( A ) sınıfı olmaya karar verdik. Bu nedenle enaz 14 metrekare olması gereken muayene odalarını tadilatla yeniden düzenledik. Yeni bir hemşire daha çalıştırmaya başladık. 2014 yılı ekim ayında 5. aile hekimliği birimi açıldı ve hasta kabulune başladı. Bizlerde ( A ) sınıfı Aile Sağlığı Merkezi olduk.
İki yıl boyunca bu şekilde hizmet verdikten sonra yeni hasta kabulleri ile 5. Aile hekimliği birimi de doldu . Artan ihtiyacı karşılamak üzere 6. Aile Hekimliği Birimi açıldı ve Kasım 2016 da göreve başladı. İlaveten 3. bir yardımcı sağlık personeli daha çalıştırmaya başladık. Bunun yanında temizlik ve benzeri işler için kısmi parttime çalışan bir personel daha çalıştırmaya başladık.
2017 yılında 7 Nolu Aile Sağlığı Merkezi:
Halen 6 Aile Hekimliği Birimi ile A sınıfı Aile Sağlığı Merkezi olarak birinci basamak sağlık hizmetimiz devam etmektedir.. Karesi İlçesi Paşaalanı Mah. ağıllıklı olmak üzere Atatürk Mah. ve Toygar Mahallelerinin bir kısmıda dahil olmak üzere hizmet verdiğimiz nüfus 21.000'ni aşmıştır. Hemsayı hem kalite olarak artan Laboratuar hizmetleri yanında kanser araştırma ve tarama hizmetleride KETEM desteğinde başlamıştır. Uyumlu bir ekiple hizmet kalitesini arttırarak çalışmalarımız devam edecektir.
Dr. Bilgin UZUN